Донецький екзархат

Донецький екзархат

Українська Греко-Католицька Церква

Як молитися в час війни? — відповідає о. Василь Рудейко

18 Жовтня 2022

Як молитися в час війни? — відповідає о. Василь Рудейко

«Молитва завжди є молитвою: не існує магічних закликів, які змусять Бога зупинити війну. Натомість час, в якому відбувається війна, є дуже плідний, щоб знайти ясність в декількох аспектах. По-перше, усвідомити, що є найважливішим. Бо ми не думаємо про другорядні речі: спакували тривожну валізку і знаємо, що це — важливе. По-друге, час війни говорить нам також про те, хто для нас є найважливішим. І це є Господь Бог, коли ми говоримо про молитву», — каже о. Василь Рудейко, доктор богослов’я, доцент кафедри літургійних наук Філософсько-богословського факультету УКУ.

Під час Богословської школи УКУ о. Василь Рудейко розповів про те, як молиться під час війни та знаходити відповіді на ті запитання, які вона піднімає: «Дієвим інструментом для молитви є псалми, тому що більшість із них були написані людьми, які перебували в дуже складних ситуаціях. Їхньому життю загрожувала небезпека, але в той момент вони знаходили всередині свого досвіду слова, якими зверталися до Бога. Не факт, що вони завжди розуміли, як Бог повинен їм відповісти. Але, згідно із юдеохристиянською традицією, підсумовували молитву вірою в Бога, яка є незалежною від того, чи зробить Бог так, як хоче людина, чи ні».

Під час війни значення молитви, як і інших процесів, переосмислюється. Отець Василь Рудейко каже, що молитва біблійної людини завжди є розмовою: «Будь-які молитовні тексти є лише допоміжними. Вони ніколи не є визначальними для молитви. Розмова не обов’язково є говорінням. Існує безліч способів невербального спілкування. Це і жести, і мовчанка, і просто готовність побути у присутності співрозмовника. Зокрема, мовчання є потужним засобом розмови, бо мовчання дає можливість почути свого співрозмовника і водночас заохоченням його до говоріння, створенням для нього нагоди сказати справді щось важливе, щось гідне нашої уваги. Тому молитва як розмова обов’язково є діалогом, обміном бачень, бажань, сподівань і готовності відгукнутись на них».

Ще одним інструментом є часослов неустанної молитви, який створений для допомогти тим, хто хотів би ступити на дорогу щоденної молитви. «Більшість молитов з цього часослову для нас є знайомими. Але є й особливі псалми, які люди молилися саме в час війни. Це піснеспіви, які створені Церквою на той випадок, коли нашому життю загрожує війна. Та особлива молитва початку XVII ст., яку приписують перу святителя Петра Могили, митрополита Київського», — каже о. Василь Рудейко.

Подаємо повний текст молитви митополита Петра Могили:

 

Господи Боже сил, Боже спасіння нашого, Боже, єдиний що твориш чудеса, зглянься у милості і щедротах на смирення рабів Твоїх і чоловіколюбно вислухай і помилуй нас. Ось бо вороги наші зібрались на нас, щоб погубити нас і зруйнувати святині наші. Тому ми грішні і недостойні в покаянні і з умиленням молимось Тобі: поможи нам, Боже, спасителю наш, і ізбави нас ради Імени Твого, щоб не сказали вороги наші «Бог покинув їх і нема Ізбавителя і Спасителя». Радше хай пізнають всі народи, що Ти єси Бог наш, а ми – люди Твої, силою Твоєю бережені. Створи з нами знамення на благо, щоб ненависники наші побачили нас і впокорилися.

 

 

Так, Господи Боже, спасителю наш, Сило і Упокоєння і Заступниче наш, не згадай беззаконь і неправд людей Твоїх, і не відвернися від нас у гніві Твоєму, але в милості і щедротах посіти смиренних рабів Твоїх, що припадають до Твого благоутробія. Повстань на поміч нам і оберни нечестиве зухвальство їх на страх і втечу. Христолюбивому ж воїнству нашому подай у сильній відвазі і мужності погнати і наздогнати і в Імені Твоєму перемогти їх. А тим, яким Ти призначив покласти у бою за вітчизну своє життя, прости їм прогрішення їх і в день праведної відплати Твоєї подай вінці нетлінні. Бо Ти єси Заступник і Переможець і Спасіння всім, хто на тебе уповає і Тобі славу возсилаємо Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь

 

Серед іншого, корисним для молитви стане »Молитовний псалтир: Впровадження», у якому зібрані понад 150 поетичних текстів більш ніж 2500-літньої давнини.

«Псалми є поезією, і, як поезію, їх треба вчитися відчитувати, віднайти те пророче слово, яке призначене саме для тебе. Псалми потребують часу і медитації. Їх не можна прочитати за вечір. Їх також неможливо „зрозуміти“, навіть коли прослухаєш усі курси про псалтир і прочитаєш усі коментарі до псалмів. Як і кожна поезія, вони є дотиком до вічного, а отже, непідвладним людині досвідом, передати який можна лише „у загальних рисах“ і завжди недосконало. Але саме ця недосконалість і є шансом для Бога промовити до нас не текстом, а словом, не законом, а благодаттю. У читанні псалмів суттєво важливішим є не те, що ми зрозуміли, а те, що Бог „покладе нам на серце“. Саме тому віддавна псалми читали молитовним чином, поєднуючи їх із піснеспівами, молитвами, проханнями до Бога „відкрити очі ума“, „вкласти в серце Духа“, „запалити Словом“», — розповідає упорядник Молитовного псалтиря о. Василь Рудейко.

Ділимося також посиланнями, які будуть корисними для вас:

Онлайн-ресурс молитов — http://prayer-service.online/

Молитовний псалтир — https://press.ucu.edu.ua/book/molitovniy-psaltir-vprovadzhennya-pereklad/

Додатки для мобільного: Часослов неустанної молитви